25/10/2018
Операторът Рали Ралчев, с филма “Врагове“, е големият победител от тазгодишното издание на фестивала “Златното око”

Над 30 филма участваха в програмата на IX Национален фестивал за операторско майсторство "Златното око", който се проведе в периода 17 – 20 октомври, в Дома на културата в Попово.  Форумът, чието начало бе дадено през 1998 година, е в памет на родения в града кинооператор Димо Коларов (1924 - 1997), като още от създаването му се подкрепя от ПОК „Доверие.“ За първи път, през тази година, конкурсната програма на фестивала е с международно участие.

Жури в състав: Иван Павлов – кинорежисьор и продуцент, председател на Съюза на българските филмови дейци и председател на журито, и членове - Катерина Ламбринова – кинокритик; Андрей Слабаков  – режисор, сценарист и актьор; Христо Ковачев – оператор и Димко Минов  – оператор, имаше не леката задача да оцени участниците в различните категории, в които се състезаваха 17 игрални, девет документални и пет студентски продукции от българското и чуждото кино. Част от състезателната програма на фестивала бяха прожекциите на най-новите и успешни български игрални филми през последните три години – "Воевода", "Привличане", "Мантра", "Пощальонът", "Някъде", "Бижуто на Ерика", "Опетнена любов".

Голямата награда „ЗЛАТНОТО ОКО” за операторско майсторство на името на Димо Коларов, която се връчва от община Попово, бе присъдена на Рали Ралчев за игралния филм „Врагове”. Останалите отличени са:

На официалната церемония, ПОК „Доверие“ бе представена от Дарина Калева – Областен представител на Компанията в Търговище, която връчи наградата за цялостно творчество, на един от доайените в операторската професия в България - Димко Минев, в чиято творческа биография личат заглавия като „Равновесие“, „Вампири и таласъми“, „Индиански игри“, „Не знам, не чух, не видях“, „Лъжливи истории“, „С любов и нежност“, „Дунав мост“ и др., като през годините работи с режисьори от ранга на Иван Андонов, Людмил Кирков, Рангел Вълчанов и др.

През трите фестивални дни се проведоха и различни съпътстващи събития. Сред тях бе срещата-разговор с легендарния актьор проф. Стефан Данаилов и Георги Тошев – автори на автобиографичната книга „Романът на моя живот“, представянето на филм за Световното първенство по футбол през 1994 г. в САЩ, фотоизложба на Александър Нишков, както и дискусии, кръгли маси и срещи с актьори, оператори и режисьори.

Като част от своята политика за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, ПОК „Доверие" подкрепя всички издания на  Фестивала, който отличава постиженията на операторите и тяхната изключителна роля за създаването на всеки телевизионен и филмов продукт.